Puree z dyni to dodatek, który sto­su­ję do różnego rodza­ju ciast. Np. do serni­ka lub bułeczek dyniowych. Nada­je potra­wom nie tylko cud­ownego pomarańc­zowego koloru, ale też wyp­ie­ki są delikat­niejsze i bardziej wilgo­tne.

 

Wydruk przepisu
Puree z dyni
Sposób na domowe puree z dyni.
Puree z dyni
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 90 min­ut
Por­c­je
puree z dyni
Skład­ni­ki
  • 1 szt dyni (ok 1,5 kg)
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 90 min­ut
Por­c­je
puree z dyni
Skład­ni­ki
  • 1 szt dyni (ok 1,5 kg)
Puree z dyni
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik roz­grze­wamy do 175 stop­ni. Dynię kroimy na ćwiart­ki, a te na połów­ki. Wydrążamy środek. Dynię układamy na blaszce i wstaw­iamy do piekarni­ka na 90 min­ut.
    Puree z dyni
  2. Upiec­zoną dynie odd­zielamy od skór­ki kroimy na mniejsze kawał­ki i blendu­je­my. Tak gotowe puree z dyni może­my użyć od razu lub zam­roz­ić. W lodów­ce trzy­mamy maksy­mal­nie 3 dni.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest