Ogrom­nie zas­makowały mi fry­t­ki ze słod­kich ziem­ni­aków, dlat­ego postanow­iłam sprawdz­ić czy tak samo oczaru­je mnie puree z batatów. Zde­cy­dowanie tak :).

Niesamow­ity jest już sam wygląd. Cud­own­ie inten­sy­wny pomarańcz wręcz kusi i zaprasza na ucztę. Sam smak wzbo­ga­cony ostrą papryką i czosnkiem ide­al­nie pasu­je zarówno do dro­biu jak i do mięsa czer­wonego.

 

Wydruk przepisu
Puree z batatów
Puree z batatów
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Puree z batatów
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Ziem­ni­a­ki obrać i pokroić na kawał­ki (przyspieszy to gotowanie), włożyć do zim­nej osolonej wody. Ugo­tować do miękkoś­ci (mi zajęło to około 25 min­ut).
  2. Ziem­ni­a­ki odcedz­ić. Wrzu­cić do mik­sera lub blendera i wraz z przyprawa­mi, śmi­etaną oraz masłem zmik­sować ba puree. W razie potrze­by dopraw­ić do smaku.
  3. Czos­nek jest opcjon­al­nie ponieważ nie do każdego dania będzie pasował.

Pin It on Pinterest