Przepis na Ragù alla bolog­nese pokaza­ła mi Nico­let­ta, przesym­pa­ty­cz­na Włosz­ka, u której wyna­j­mowałam dom w zeszłe wakac­je. Nico­let­ta była tak uprze­j­ma, że urządz­iła nam (mnie, moje­mu mężowi oraz mojej przy­jaciółce) lekc­je gotowa­nia po włosku. Naukę rozpoczęliśmy właśnie od Ragù alla bolog­nese, które stanowi bazę dla spaghet­ti bolog­nese lub też lazanii.

 

Wydruk przepisu
Ragù alla bolognese
Ragù alla bolognese
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Ragù alla bolognese
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Cebulę, marchew oraz czos­nek obrać i bard­zo drob­no pokroić. W gar­nku roz­grzać oli­wę z oli­wek. Wrzu­cić posza­tkowane warzy­wa i delikat­nie podsmażyć/poddusić (około 3–5 min­ut). W razie koniecznoś­ci dodać odrobinę wody.
  2. Do warzyw dorzu­cić mię­so mielone. Wymieszać aby mię­so nie połączyło się w kawał­ki. Dodać liść lau­rowy (przeła­many na pół), sól, pieprz, gałkę muszka­tołową oraz wino. Zamieszać. Gotować około 5 min­ut.
  3. Do gar­nka dodać przeci­er pomi­dorowy oraz kon­cen­trat. Dodać cuki­er. Wymieszać. Całość gotować przez około 15 — 20 min­ut. W razie koniecznoś­ci dopraw­ić.
  4. Ragù alla bolog­nese podawać z makaronem lub jako farsz do lazanii.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest