Kole­j­na wari­ac­ja na tem­at serni­ka. Dziś jako dodatek główny biała czeko­la­da. Sernik jest bard­zo delikat­ny dzię­ki śmi­etanie kremów­ce. Nut­ka pomarańczy dodatkowo wzbo­ga­ca smak i dzię­ki temu cias­to nie jest mdłe. Pole­wa śmi­etanowa z mal­iną ide­al­nie kom­ponu­je się z pozostały­mi smaka­mi.

 

Wydruk przepisu
Sernik biała czeko­la­da z nutą pomarańczy
Sernik biała czekolada
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 80 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
porocji
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 80 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
porocji
Skład­ni­ki
Sernik biała czekolada
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Śmi­etanę 30 % zago­tować, ostaw­ić z ognia, wrzu­cić poła­maną białą czeko­ladę i wymieszać do roz­puszczenia. Odstaw­ić do wystyg­nię­cia, następ­nie schłodz­ić min­i­mum 4 godziny.
  2. Masło rozpuś­cić, odstaw­ić do wystyg­nię­cia. Ciast­ka roz­drob­nić, dodać masło wymieszać do uzyska­nia kon­sys­tencji mokrego piachu. Pow­stałą masą wyłożyć tor­town­icę o śred­ni­cy 20 — 21 cm (dno tor­town­i­cy wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Odstaw­ić na 30 min­ut do lodów­ki.
  3. Piekarnik nagrzać do 175 stop­ni. Do mis­ki wrzu­cić ser, masę śmi­etanowo — czeko­lad­ową, startą skórkę z pomarańczy, sok z połów­ki pomarańczy oraz jaj­ka, zmik­sować tylko do połączenia skład­ników (uważać by nie napowi­etrzyć z bard­zo). Całość prze­lać do tor­town­i­cy na schłod­zony spód z ciastek. Wstaw­ić do piekarnik na 60 min­ut.
  4. Sernik wyjąć z piekarni­ka, przes­tudz­ić (sernik opad­nie).
  5. Piekarnik ponown­ie nagrzać do 175 stop­ni. Śmi­etanę 18% wymieszać delikat­nie z cukrem. Prze­lać na ostudzony sernik, na wierzchu zro­bić kleksy z dże­mu, roz­mazać np. paty­czkiem do sza­szłyków. Wstaw­ić do piekarni­ka na 15 — 20 min­ut.
  6. Po wyję­ciu z piekarni­ka sernik ostudz­ić, a następ­nie schłodz­ić w lodów­ce min­i­mum 4 godziny (najlepiej całą noc).

Pin It on Pinterest