Puree z dyni świet­nie nada­je się jako dodatek do serni­ka. Z dodatkiem przypraw korzen­nych daje cud­owne połącze­nie. A co powiecie by dodać do tego wilgo­tne cias­to czeko­lad­owe? I może jeszcze pole­wa z białej czeko­la­dy? Otrzy­mu­je­my w ten sposób przepyszny sernik dyniowy na cieś­cie czeko­lad­owym 🙂

 

Wydruk przepisu
Dyniowy sernik na cieś­cie czeko­lad­owym
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 120 min­ut
Por­c­je
tor­town­i­ca
Skład­ni­ki
Cias­to czeko­lad­owe
Sernik
Pole­wa
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 120 min­ut
Por­c­je
tor­town­i­ca
Skład­ni­ki
Cias­to czeko­lad­owe
Sernik
Pole­wa
Sposób przy­go­towa­nia
Cias­to czeko­lad­owe
  1. Piekarnik nagrzać do 160 stop­ni C (góra/dół). Dno formy (bez boków) o śred­ni­cy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby paper wychodz­ił na zewnątrz obręczy.
  2. Masło pokroić na kawałecz­ki, włożyć do gar­nka i rozpuś­cić na małym ogniu. Gdy masło będzie w połowie roz­to­pi­one dodać poła­maną czeko­ladę. Czeko­ladę roz­topić z masłem (miesza­jąc od cza­su do cza­su) nie pod­grze­wa­jąc za bard­zo masy.
  3. W odd­ziel­nej misce rozmik­sować jaj­ka z cukrem oraz wanil­ią (do uzyska­nia puszys­tej masy), następ­nie dodać do nich roz­to­pi­oną masę czeko­lad­ową i połączyć w jed­no­litą masę.
  4. Dodać mąkę oraz sól i zmik­sować do połączenia się skład­ników. Przełożyć do przy­go­towanej tor­town­i­cy. Wstaw­ić do piekarni­ka i piec 25 min­ut.
Sernik
  1. Piekarnik po wyję­ciu cias­ta czeko­lad­owego nagrzać do 175 stop­ni.
  2. Jeśli nie mamy gotowego sera na sernik moż­na zas­tosować zwykły po wcześniejszym dwukrot­nym mie­le­niu.
  3. Do mis­ki mis­ki włożyć zmielony ser, śmi­etankę cuki­er, mąkę, przyprawy, wanil­ię, zmik­sować. Następ­nie cią­gle mik­su­jąc (na śred­nich obro­tach by za nad­to nie napowi­etrzać masy) dodawać po jed­nym jajku. Dodać puree z piec­zonej dyni i zmik­sować na gład­ką masę.
  4. Masę serową prze­lać powoli na spód czeko­lad­owy. For­mę z ciastem włożyć do więk­szej aby czeko­lad­owy spód nie wysechł pod­czas pieczenia serni­ka. Wstaw­ić z powrotem do piekarni­ka. Piec przez 15 min­ut, następ­nie zmniejszyć tem­per­aturę do 120 stop­ni C i piec przez 90 min­ut.
  5. Cias­to po upiecze­niu wyjąć z piekarni­ka i ostudz­ić.
    Sernik dyniowy
  1. Poła­maną czeko­ladę włożyć do mis­ecz­ki, dodać serek oraz śmi­etanę i wszys­tko roz­topić w kąpieli wod­nej, co chwilę miesza­jąc. na koniec dodać żuraw­inę lub skórkę pomarańc­zową.
  2. Tak przy­go­towaną masą pokryć cias­to. Wstaw­ić do lodów­ki min­i­mum na 3 godziny (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wyjąć z lodów­ki na około 15 min­ut.

Pin It on Pinterest