Sernik jagodowy
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
12por­cji 20min
Czas gotowa­nia Czas oczeki­wa­nia
90min­ut 12godzin
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
12por­cji 20min
Czas gotowa­nia Czas oczeki­wa­nia
90min­ut 12godzin
Skład­ni­ki
Spód
Masa serowa
Pole­wa
Sposób przy­go­towa­nia
Spód
  1. Włączyć piekarnik na 150 stop­ni.
  2. Ciast­ka i masło wrzu­cić do malak­sera i zmik­sować do otrzy­ma­nia masy o mokrego piasku.
  3. Tor­town­icę o śred­ni­cy 23 — 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Na papi­er wysy­pać masę ciasteczkową. Wyrów­nać, dokład­nie wklepać w dno formy i wstaw­ić do lodów­ki na czas przy­go­towywa­nia masy serowej.
Masa serowa
  1. Jagody zblendować i przetrzeć przez sito. Jeśli uży­wamy jagód mrożonych należy je chwilę wcześniej wyjąć z zam­rażal­ni­ka by “odta­jały” przed blendowaniem.
  2. Wszys­tkie skład­ni­ki na masę serową powin­ny być w tem­per­aturze poko­jowej.
  3. W misie mik­sera umieś­cić wszys­tkie skład­ni­ki. Zmik­sować jedynie do połączenia. Zbyt długie mik­sowanie spowodu­je że sernik urośnie i opad­nie i będzie nierówny.
  4. Masę serową wylać na schłod­zony spód, wyrów­nać.
  5. Sernik wstaw­ić do nagrzanego piekarni­ka i piec przez około 60 — 75 min­ut. Gotowy sernik powinien być ścię­ty i sprężysty na wierzchu.
Pole­wa
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki na polewę dokład­nie wymieszać.
  2. Sernik wyjąć z piekarni­ka, delikat­nie wyłożyć śmi­etankową polewę wyrów­nać i piec jeszcze 15 min­ut.
  3. Cias­to wys­tudz­ić w lekko uchy­lonym piekarniku, a następ­nie schłodz­ić w lodów­ce (najlepiej przez około 12 godzin).