Sernik, który pokocha każdy, mały i duży. Aksamit­na masa serowa, w której zato­pi­one są czeko­lad­owe mark­izy (u mnie ciastecz­ka Neo). Sernik jest na spodzie z ciasteczek i udeko­rowany… ciasteczka­mi. I wiecie co? Nie jest ich wcale za dużo.

 

Wydruk przepisu
Sernik Neo Oreo
Sernik Neo Oreo
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 50 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Masa serowa
Spód
Krem śmi­etanowy
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 50 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Masa serowa
Spód
Krem śmi­etanowy
Sernik Neo Oreo
Sposób przy­go­towa­nia
Spód ciasteczkowy
  1. Tor­town­icę o śred­ni­cy 22 — 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
  2. Ciast­ka i masło (roz­puszc­zone) wrzu­cić do malak­sera i zmik­sować do otrzy­ma­nia masy o kon­sys­tencji zbliżonej do mokrego piasku.
  3. Na dno tor­town­i­cy wysy­pać ciastecz­ka. Wyrów­nać i schłodz­ić przez około pół godziny w lodów­ce (mniej więcej czas przy­go­towywa­nia masy serowej).
Masa serowa
  1. Piekarnik nagrzać do 150 stop­ni C.
  2. Wszys­tkie skład­ni­ki poza ciasteczka­mi zmik­sować (nie za dłu­go, aby za bard­zo nie napowi­etrzyć masy).
  3. Do masy serowej (będzie ona rzad­ka). dodać pokrus­zone ciastecz­ka (na pół lub ćwiart­ki). Delikat­nie wymieszać.
  4. Masę serową wlać do tor­town­i­cy na wcześniej przy­go­towany spód ciasteczkowy. Wstaw­ić do piekarni­ka na 50 min­ut.
  5. Po wyję­ciu z piekarni­ka sernik wys­tudz­ić i wstaw­ić do lodów­ki (na około 12 godzin).
Krem śmi­etanowy
  1. Mas­car­pone, śmi­etanę oraz cuki­er ubić na szty­wno. Schłod­zony sernik pokryć masą śmi­etanową (około 2/3 kre­mu).
  2. Rękawem cukierniczym/szprycą zro­bić rozet­ki z masy i ułożyć w nich ciastecz­ka.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest