Sernik, który pokocha każdy, mały i duży. Aksamitna masa serowa, w której zatopione są czekoladowe markizy (u mnie ciasteczka Neo). Sernik jest na spodzie z ciasteczek i udekorowany… ciasteczkami. I wiecie co? Nie jest ich wcale za dużo.

Czas przygotowania | 45 minut |
Czas gotowania | 50 minut |
Czas oczekiwania | 12 godzin |
Porcje |
porcji
|
Składniki
Masa serowa
- 600 g twargu sernikowego (minimum 2krotnie mielony)
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremóki
- 4 szt. jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszenn
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 10 szt. ciasteczek Neo/Oreo
Spód
- 200 g ciasteczek Neo/Oreo
- 50 g masła (roztopionego)
Krem śmietanowy
- 125 g serka
- 250 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru
- 9 szt. ciastek Neo/Oreo
Składniki
Masa serowa
Spód
Krem śmietanowy
|
![]() |
Sposób przygotowania
Spód ciasteczkowy
- Tortownicę o średnicy 22 — 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
- Ciastka i masło (rozpuszczone) wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji zbliżonej do mokrego piasku.
- Na dno tortownicy wysypać ciasteczka. Wyrównać i schłodzić przez około pół godziny w lodówce (mniej więcej czas przygotowywania masy serowej).
Masa serowa
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
- Wszystkie składniki poza ciasteczkami zmiksować (nie za długo, aby za bardzo nie napowietrzyć masy).
- Do masy serowej (będzie ona rzadka). dodać pokruszone ciasteczka (na pół lub ćwiartki). Delikatnie wymieszać.
- Masę serową wlać do tortownicy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika na 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika sernik wystudzić i wstawić do lodówki (na około 12 godzin).
Krem śmietanowy
- Mascarpone, śmietanę oraz cukier ubić na sztywno. Schłodzony sernik pokryć masą śmietanową (około 2/3 kremu).
- Rękawem cukierniczym/szprycą zrobić rozetki z masy i ułożyć w nich ciasteczka.