sernik brownie

serniko brown­ie

sernik brownie

 

Macie tak cza­sem, że zjedlibyś­cie coś dobrego, jakieś cias­to, ale ciężko się zde­cy­dować czy sernik czy brown­ie? Ja tak mam, dlat­ego tak bard­zo kocham serniko­brown­ie, bo rozwiązu­je te moje małe prob­le­my. Dodatek truskaw­ki spraw­ia że deser zysku­je nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mni­am mni­am mni­am.

Cud­owne w tym cieś­cie jest również to jak łat­wo moż­na je zro­bić. Nie trze­ba być mis­trzem cukier­nict­wa. Wystar­czą nawet dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Na 100% się uda. A jak nie wyjdą dwie równe warst­wy tylko masy się zmiesza­ją? To się mówi “tak miało być … z fan­tazją”. POLECAM

 

Wydruk przepisu
Serniko­brown­ie z truskawką
Sernikobrownie z truskawką
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 2 godziny
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Mus truskawkowy
Masa czeko­lad­owa
Masa serowa
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 2 godziny
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Mus truskawkowy
Masa czeko­lad­owa
Masa serowa
Sernikobrownie z truskawką
Sposób przy­go­towa­nia
Mus truskawkowy
  1. Truskaw­ki gotować razem z cukrem, cytryną i wanil­ią na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 45 — 50 min­ut aż pow­stanie gęste puree.
  2. Truskaw­ki rozg­nieść praską lub zmik­sować (moż­na to zro­bić pod koniec lub w połowie gotowa­nia). Ostudz­ić
Masa czeko­lad­owa
  1. Piekarnik nagrzać do 170 stop­ni.
  2. Tor­town­icę o śred­ni­cy 23–24 cm lub małą blaszkę o wymi­arach 20 x 24 cm wys­marować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Czeko­ladę poła­maną na kostecz­ki roz­topić w ron­delku razem z pokro­jonym masłem (nie pod­grze­wa­jąc za bard­zo masy, nie może być gorą­ca). Masę neleży cią­gle mieszać pod­czas roz­tapi­a­nia. Ostudz­ić.
  4. Jaj­ka razem z cukrem i wanil­ią ubić na puszys­tą pianę, następ­nie masę jajeczną wymieszać z ostudzoną czeko­ladą i masłem. Na koniec delikat­nie połączyć w jed­no­litą masę z prze­sianą mąką (moż­na mik­serem na małych obro­tach).
  5. Tak przy­go­towaną masę wylać do przy­go­towanej tortownicy/blaszki i piec przez 20 min­ut.
Masa serowa
  1. Jeśli uży­wamy zwykłego sera białego należy go co najm­niej dwukrot­nie zmielić.
  2. Do sera dodać pozostałe skład­ni­ki (w tym startą skórkę z pomarańczy/cytryny i wyciśnię­ty sok) i zmik­sować na jed­no­li­ta masę (nie mik­sować za dłu­go by masa serowa nie napowi­etrzyła się za bard­zo).
  3. Masę serową wylać na warst­wę czeko­lad­ową (delikat­nie, najlepiej stop­niowo łyżką wazową by nie wymieszać masy serowej z czeko­lad­ową).
  4. Łyżeczką, miejs­ca­mi wykładać mus truskawkowy i wykałaczką lub paty­czkiem sza­szłykowym kreślić w masie ósem­ki aż pow­staną wzor­ki. (Pozostały mus pozostaw­ić do pole­wa­nia już upiec­zonego cias­ta.)
  5. Cias­to wstaw­ić do piekarni­ka, zmniejszyć tem­per­aturę do 160 stop­ni i piec cias­to przez około 40 min­ut, lub do cza­su aż masa serowa będzie ścię­ta.
  6. Upiec­zone cias­to studz­ić stop­niowo. Przed podaniem schodz­ić w lodów­ce min­i­mum godz­inę lub najlepiej całą noc.
  7. Cias­to moż­na przed podaniem polać pozostałym musem truskawkowym.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest