Śledź jest w Polsce ogrom­nie pop­u­larny. Ja zjem, ale czy lubię? Nie wiem. Jest jeden wyjątek, który wśród zagorza­łych prze­ci­wników śledzia znalazł swoich wiel­kich fanów. To śledź pod pierzynką. Dzię­ki tej potraw­ie świę­ta Bożego Nar­o­dzenia są dla mnie wyjątkowe i smaczne. Bez śledzi­ka pod pierzynką Wig­ilia się nie liczy 🙂

 

 

Wydruk przepisu
Śledź pod pierzynką
Śledź pod pierzynką
Danie Kolac­ja
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Danie Kolac­ja
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Śledź pod pierzynką
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Śledzia wyjąć z ole­ju i odsączyć. Pokroić na kawał­ki sze­rokoś­ci ok. 1,5 cm i ułożyć ściśle na talerzu.
  2. Cebulę, ogór­ka i obrane jabłko pokroić w kostkę i warst­wa­mi ułożyć na śledz­iu (w podanej kole­jnoś­ci).
  3. Majonez wymieszać z jogurtem i tak przy­go­towanym sosem obłożyć sałatkę. Przed podaniem odczekać ok. 15 min­ut.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest