To baza do śledzia z cebulką czy śledzia pod pierzyną. Oczy­wiś­cie śledzia gotowego w ole­ju moż­na kupić w sklepie, ale ja wolę zro­bić to sama tak jak robiła to moja bab­cia i moja mama.

 

Wydruk przepisu
Śledź w ole­ju
Śledź w oleju
Danie Kolac­ja
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Por­c­je
Skład­ni­ki
Danie Kolac­ja
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Por­c­je
Skład­ni­ki
Śledź w oleju
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Śledzie wypłukać w wodzie (moż­na je zalać wodą i odstaw­ić na około pół godziny do godziny).
  2. Do litrowego słoi­ka wlać na dno 3–4 łyż­ki ole­ju, włożyć liść lau­rowy (przeła­many na pół) i 3 ziar­na pieprzu. Ułożyć 2–4 płaty śledzia, zalać ole­jem i znów włożyć liść oraz pieprz, włożyć resztę śledzia i zalać ole­jem do pełnego zanurzenia ryby.
  3. Śledzia przed podaniem np z cebulką potrzy­mać w ole­ju min­i­mum 8 godzin. W lodów­ce może stać około tygod­nia.

Pin It on Pinterest