Jestem ogrom­ną fanką mięs na słod­ko oraz słod­kich sosów do mięsa dlat­ego chęt­nie zro­biłam na prośbę szwagier­ki sos żuraw­inowy do piec­zonego indy­ka. Postanow­iłam go odrobinę wzbo­gacić pomarańc­zowym aro­matem, tak aby różnił się od skle­powej żurawiny ze słoicz­ka. To był strzał w dziesiątkę.

 

Wydruk przepisu
Sos żuraw­inowy z nutą pomarańc­zową
Sos żurawinowy
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
Skład­ni­ki
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
Skład­ni­ki
Sos żurawinowy
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Zago­tować wodę z sok­iem pomarańc­zowym. Dodać cuki­er i gotować miesza­jąc do roz­puszczenia cukru.
  2. Do gotu­jącej cieczy dodać żuraw­inę i startą skórkę z pomarańczy. Doprowadz­ić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować kilka­naś­cie min­ut (aż żuraw­ina zacznie pękać).
  3. Zdjąć z ognia i delikat­nie łyżką lub widel­cem roz­drob­nić żuraw­inę (opcjon­al­nie, moż­na zostaw­ić więk­sze kawał­ki).
  4. Sos wys­tudz­ić i wstaw­ić do lodów­ki. Podawać na zim­no np. do piec­zonego indy­ka.

Pin It on Pinterest