Marzy się wam szy­b­ki i nieskom­p­likowany obi­ad, za to smaczny? Spaghet­ti Car­bonara to ide­alne wyjś­cie z sytu­acji 🙂

W trak­cie gotowa­nia makaronu przy­go­towu­je­my szy­b­ki sos (serio jest błyskaw­iczny), a na koniec staramy się nie zjeść obiadu przed dojś­ciem do stołu (może nie być łat­wo).

 

Wydruk przepisu
Spaghet­ti Car­bonara
Spaghetti Carbonara
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Spaghetti Carbonara
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Wstaw­ić wodę na makaron (osoloną). Ugo­tować makaron.
  2. W trak­cie gotowa­nia makaronu przy­go­tować sos. Jaj­ka wbić do głębok­iego talerza i roztrzepać widel­cem, ostaw­ić. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm pasecz­ki. Posiekać czos­nek oraz natkę pietrusz­ki.
  3. Na patel­nię wlać oli­wę z oli­wek z pier­wszego tłoczenia, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 — 2 min­u­ty (boczek ma się lekko pod­topić i tylko delikat­nie zru­mienić). Dodać czos­nek oraz natkę pietrusz­ki i smażyć na małym ogniu przez krótką chwilę (około 15 — 20 sekund).
  4. Trzy­ma­jąc patel­nię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstaw­ić z ognia i ener­gicznie wymieszać z połową tartego parmezanu, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Następ­nie jeszcze gorą­cy makaron polać roztrzepa­ny­mi jajka­mi i mieszać aż cały pokry­je się masą jajeczną. Jaj­ka nie mają całkowicie ściąć się od gorącej patel­ni, ale utworzyć delikat­ny, kre­mowy sos, i tylko trochę zgęst­nieć od gorącego makaronu.
  6. Podawać od razu posy­pu­jąc dodatkowym parmezanem.

Pin It on Pinterest