szynka gotowana w winie

Strasznie dłu­ga nazwa. Ale musi­ałam w tytule zawrzeć każdy ele­ment, który sprawa że szyn­ka na bazie przepisu Nigel­li Law­son jest taka wyjątkowa. Gotowana w winie nabiera delikat­nego smaku i cud­ownego koloru, a porzeczkowa glazu­ra, słod­ko — ostra nada­je potraw­ie charak­teru. Jako łasuch robię zawsze trochę więcej glazury, którą doda­ję do szyn­ki już po upiecze­niu robiąc świąteczne kanap­ki :).  Równie dobrze smaku­je też na ciepło jako dodatek do piec­zonych ziem­ni­aczków. Mni­am.

 

Wydruk przepisu
Świątecz­na szyn­ka gotowana w winie z porzeczkową glazurą
szynka gotowana w winie
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 2 godziny
Por­c­je
Skład­ni­ki
szyn­ka
Glazu­ra
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 2 godziny
Por­c­je
Skład­ni­ki
szyn­ka
Glazu­ra
szynka gotowana w winie
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Szynkę włożyć do dużego gar­nka. Dodać przyprawy, obraną i pokro­joną na ćwiart­ki cebulę raz nieo­brane ząb­ki czosnku. Wszys­tko zalać winem i dopełnić wodą (do całkowitego zanurzenia szyn­ki).
  2. Doprowadz­ić do wrzenia, następ­nie gotować na małym ogniu. Na 1 kg przy­pa­da około 1h 15min gotowa­nia.
  3. Ugo­towaną szynkę położyć na desce i usunąć tłuszcz. Naciąć w rom­by a w złączenia włożyć goździk. Roz­grzać piekarnik do 230 stop­ni.
Glazu­ra
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki na glazurę połączyć w gar­nku i cią­gle miesza­jąc zago­tować.
  2. Wstaw­ić szynkę do naczy­nia żarood­pornego lub blachy. Polać łyżką glazury i wstaw­ić do piekarni­ka.
  3. Szynkę piec około 20 min­ut, wyj­mu­jąc co 5 min­ut i pokry­wać łyżką glazury. Powin­na pow­stać lśnią­ca skór­ka.
  4. Moż­na do glazury dodać jed­ną lub dwie łyż­ki więcej dże­mu i zachować nad­mi­ar glazury do poda­nia szyn­ki.

Pin It on Pinterest