Jeśli chodzi o szar­lotkę jestem osobą niezwyk­le wybred­ną. Cias­to musi być kruche, a jabł­ka korzenne. W tym przepisie wszys­tko jest, a nawet więcej. Dodatek pomarańczy spraw­ia, że to cias­to jest zniewala­jące. Ide­alne. Dodatkowo mamy tu jeszcze słody­cz bezy. Pole­cam.

 

Wydruk przepisu
Szar­lot­ka z pomarańczą pod bezą
Szarlotka pod bezą
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kruche cias­to
Jabł­ka
Beza
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kruche cias­to
Jabł­ka
Beza
Szarlotka pod bezą
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Mąkę prze­siewamy do mis­ki, doda­je­my proszek do pieczenia, cuki­er, tartą skórkę pomarańczy oraz przyprawy. Miesza­my.
  2. Do mąki doda­je­my pokro­jone na małe kawałecz­ki zimne masło i wszys­tko szy­bko zag­ni­atamy lub mik­su­je­my mik­serem (do momen­tu kiedy pow­staną drob­ne okrusz­ki cias­ta (jak krus­zon­ka)). Następ­nie doda­je­my żółt­ka i szy­bko zag­ni­atamy cias­to łącząc skład­ni­ki w jed­no­litą kulę. Cias­to wkładamy do lodów­ki na około 1 godz­inę.
Jabł­ka
  1. Jabł­ka obier­amy (pozby­wamy się też gni­azd nasi­en­nych), kroimy na osiem kawałków a następ­nie na grub­sze plas­try. Tak przy­go­towane jabł­ka wrzu­camy do gar­nka razem z cukrem i przyprawa­mi. Może­my dodać sok z pomarańczy.
  2. Jabł­ka prażymy około 5 min­ut aż zmiękną i częś­ciowo roz­pad­ną.
Cias­to z jabłka­mi
  1. Piekarnik nagrze­wamy do 180 stop­ni (góra/dół, bez ter­moo­biegu).
  2. For­mę na tartę (około 30 cm śred­ni­cy) smaru­je­my masłem. Cias­to wyj­mu­je­my z lodów­ki, wałku­je­my (najwygod­niej między dwoma arkusza­mi papieru do pieczenia). Cias­to ma pokryć dno formy i boki (na około 1,5 — 2 cm).
    Szarlotka
  3. Na cias­to wykładamy jabł­ka wcześniej przy­go­towane lub te ze słoi­ka. Małą łyżeczką nakładamy punk­towo dżem pomarańc­zowy.
  4. For­mę z ciastem i jabłka­mi wstaw­iamy do piekarni­ka na 25 min­ut.
Beza
  1. 10 min­ut przed końcem pieczenia cias­ta przy­go­towu­je­my bezę.
  2. Ubi­jamy biał­ka na wyso­kich obro­tach, następ­nie doda­je­my cuki­er pud­er (stop­niowo, łyż­ka po łyżce). Kiedy biał­ka będą ubite z cukrem zmniejsza­my obroty mik­sera i doda­je­my mąkę ziem­ni­aczaną.
  3. Upiec­zone cias­to wyj­mu­je­my z piekarni­ka. Nakładamy bezę i z powrotem wstaw­iamy cias­to do piekarni­ka. Pieczemy 20 min­ut. Po upły­wie tego cza­su wyłącza­my piekarnik, uchy­lamy drzwicz­ki. Cias­to wyj­mu­je­my po 10 min­u­tach do całkowitego wys­tudzenia.

Pin It on Pinterest