Sernik sypany

Kocham to cias­to za smak i pros­totę wyko­na­nia. Dodatkowo ide­alne dla alergików, którzy nie mogą jeść jajek.

Szar­lot­ka sypana chy­ba nie może się nie udać, pon­ad­to to cias­to na nieza­powiedziane wiz­y­ty. Robi się je błyskaw­icznie (no chy­ba że tak jak ja kupicie najm­niejsze jabł­ka to wtedy całe wie­ki będziecie je obier­ać). Co praw­da pro­ces pieczenia to 60 min­ut, ale warto poczekać 🙂

Naprawdę, każdy kto ma dwie lewe ręce do kuch­ni pokocha ten przepis.

Cias­to łat­wo się kroi. Masło i sok z jabłek w trak­cie pieczenia sta­ją się ide­al­nym spoi­wem suchej i syp­kiej “frakcji” cias­ta.

 

 

Wydruk przepisu
Szar­lot­ka sypana
Sernik sypany
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Sernik sypany
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni. Tor­town­icę (23−25 cm) wyłożyć na dnie papierem a boki wys­marować masłem.
  2. Jabł­ka obrać i zetrzeć na tarce z gruby­mi oczka­mi.
  3. Wszys­tkie skład­ni­ki suche (poza cyna­monem) wymieszać razem.
  4. Na dno tor­town­i­cy wysy­pać 1/3 mieszaniny suchych skład­ników, przełożyć połową jabłek i posy­pać 1 łyżką cyna­monu jeśli uży­wamy. Następ­nie w podob­ny sposób ułożyć kole­jną warst­wę ciasto/jabłka/cynamon. Całość posy­pać pozostałą 1/3 mieszan­iną suchych skład­ników.
  5. Na wierzch cias­ta zetrzeć masło na tarce, rozprowadza­jąc w miarę możli­woś­ci równomiernie.
  6. Wstaw­ić do piekarni­ka na godz­inę. Upiec­zone cias­to wyjąć. Moż­na podawać ciepłe.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest