DSC07594

 

 

Wydruk przepisu
Szpara­gi w mundurkach
Szparagi
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 11 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 11 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Szparagi
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni. Szpara­gi umyć i odła­mać zdrew­ni­ałe końców­ki (jeśli uży­wamy białych szparagów, wtedy jeszcze obrać).
  2. Szpara­gi gotować na parze przez 1 min­utę, następ­nie zalać zim­ną wodą.
  3. Plas­try szyn­ki jeśli jest taka konieczność podzielić na mniejsze kawałki/paski i zaw­i­jać w nią szpara­gi. Głów­ki szparagów pos­marować roz­puszc­zonym masłem (lub zanurzać z roz­puszc­zonym maśle).
  4. Zaw­inięte w szynkę szpara­gi układać w naczyniu żarood­pornym. Piec 10 min­ut.
  5. W trak­cie pieczenia szparagów naszykować jaj­ka w ulu­biony sposób. Pro­ponu­ję ugo­tować na miękko lub zro­bić sad­zone :).
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest