Tarta cytrynowa

Słod­ko — kwaśny deser. Bard­zo aro­maty­czny. Sto­sunkowo prosty i szy­b­ki do zro­bi­enia. Przepis znalazłam w cud­ownej książce “Cukier­nia Lidla”.

 

Wydruk przepisu
Tar­ta cytrynowa
Tarta cytrynowa
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 40 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 60 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kruche cias­to
Krem cytrynowy
Beza
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 40 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 60 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kruche cias­to
Krem cytrynowy
Beza
Tarta cytrynowa
Sposób przy­go­towa­nia
Kruche cias­to
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki na cias­to wrzu­cić do malak­sera i zmik­sować do uzyska­nia jed­no­litego cias­ta (moż­na również wyro­bić ręcznie, należy pamię­tać by zro­bić to jak najszy­b­ciej).
  2. Cias­to owinąć folią i wstaw­ić do lodów­ki na około 60 min­ut.
  3. Po schłodze­niu cias­to rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim for­mę o śred­ni­cy 24 — 26 cm. Cias­to przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulka­mi do pieczenia lub fasolą
  4. Cias­to wstaw­ić do nagrzanego do 190 stop­ni C piekarni­ka, piec 15 min­ut, następ­nie zdjąć papi­er z obciąże­niem i wstaw­ić do piekarni­ka na kole­jne 5 min­ut.
Krem
  1. Do gar­nka wlać jaj­ka, wino, śmi­etanę i cuki­er. Gotować na śred­nim ogniu, cią­gle miesza­jąc rózgą cukier­niczą lub trzepaczką. Nie doprowadzać do wrzenia.
  2. Gdy masa stęże­je, dodać wyciśnię­ty sok z cytryny, gotować jeszcze przez chwilę cią­gle miesza­jąc.
  3. Do gęstej masy dodać miękkie masło i otartą skórkę z 1/2 cytryny. Wymieszać.
  4. Masę prze­lać na upiec­zone cias­to, wstaw­ić do piekarni­ka (temp. 165 stop­ni C) na około 20 min­ut.
Beza
  1. Biał­ka ubi­jać mik­serem na śred­nich obro­tach. Wino z cukrem gotować 3 min­u­ty od momen­tu zago­towa­nia.
  2. Ubite biał­ka zale­wać gorą­cym winem z cukrem cią­gle ubi­ja­jąc na wyso­kich obro­tach na szty­wną pianę.
  3. Bezę przełożyć do rękawa cukier­niczego i udeko­rować tartę robiąc niewielkie stoż­ki lub rozet­ki.
  4. Bezę opal­ić pal­nikiem cukier­niczym lub wstaw­ić do piekarni­ka z włąc­zoną górną grza­łką, roz­grzanego do 210 stop­ni C i piec ok 3 min­ut.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest