Sernik dyniowy

Wielki­mi kroka­mi zbliża się zima, na którą czekam, ale nie jestem gotowa żeby pożeg­nać się z jesienią, która mieni się paletą ciepłych barw mimo nis­kich tem­per­atur na zewnątrz. Poszuku­jąc inspiracji do nowego słod­kiego przepisu znalazłam artykuł na West­wing Home and Liv­ing “Bar­wy jesieni” . Cud­owne zdję­cia i opisy jak wyko­rzys­tać moty­wy jesi­enne do deko­racji domu natch­nęły mnie i stało się oczy­wiste, że bohaterem pier­ws­zo­planowym deseru będzie dynia. Jak wiele razy wspom­i­nałam jest to warzy­wo, które pokochałam od pier­wszego wejrzenia, ale nie od pier­wszego “spróbowa­nia”. Jeśli dynia jest dla was jedynie ele­mentem deko­racji, może ten przepis przekona was do zas­tosowa­nia jej w kuch­ni.

 

Wydruk przepisu
Sernik dyniowy
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 40 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kruchy spód
Masa serowa
Deko­rac­ja
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 40 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kruchy spód
Masa serowa
Deko­rac­ja
Sposób przy­go­towa­nia
Kruchy spód
  1. Ciastecz­ka bard­zo dokład­nie rozkruszyć w melak­serze. Dodać przyprawy i roz­to­pi­one masło, zmik­sować na masę przy­pom­i­na­jącą mokry pasek.
  2. For­mę na tartę o śred­ni­cy 23–24 cm wyłożyć ciasteczka­mi, jak naj­moc­niej dociska­jąc ciastecz­ka do formy. Wstaw­ić do lodów­ki na około 10–20 min­ut (mniej więcej na czas robi­enia masy serowej).
Masa serowa
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni C.
  2. Do misy mik­sera włożyć ser ricot­ta, dodać startą skórkę z pomarańczy i wyciśnię­ty sok, dodać mąkę ziem­ni­aczaną i zmik­sować na małych obro­tach mik­sera.
  3. Do masy serowej następ­nie dodać cuki­er i ponown­ie delikat­nie zmik­sować.
  4. Dalej mik­su­jąc na wol­nych obro­tach dodawać po jed­nym jajku. Na koniec dodać purée z dyni i zmik­sować jedynie do połączenia skład­ników.
  5. Na spód z ciasteczek wyłożyć masę serową, wyrów­nać powierzch­nię i wstaw­ić do piekarni­ka. Piec przez około 35 — 40*** min­ut.
Deko­rac­ja
  1. Śmi­etanę zmik­sować ze serkiem mas­car­pone i cukrem.
  2. Ostyg­nięte cias­to deko­rować masą śmi­etanową np za pomocą rękawa cukier­niczego lub nakładać łyżką for­mu­jąc fale. Posy­pać kandy­zowaną skórką pomarańc­zową.
Inne infor­ma­c­je

* zami­ast ciastek maślanych moż­na użyć ciasteczek korzen­nych, wtedy nie uży­wamy już dodatkowo przypraw

** pure z dyni zna­jdziecie TUTAJ

***do momen­tu aż masa będzie dobrze ścię­ta

Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest