Sernik dyniowy
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
12por­cji 20min­ut
Czas gotowa­nia
40min­ut
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
12por­cji 20min­ut
Czas gotowa­nia
40min­ut
Skład­ni­ki
Kruchy spód
Masa serowa
Deko­rac­ja
Sposób przy­go­towa­nia
Kruchy spód
  1. Ciastecz­ka bard­zo dokład­nie rozkruszyć w melak­serze. Dodać przyprawy i roz­to­pi­one masło, zmik­sować na masę przy­pom­i­na­jącą mokry pasek.
  2. For­mę na tartę o śred­ni­cy 23–24 cm wyłożyć ciasteczka­mi, jak naj­moc­niej dociska­jąc ciastecz­ka do formy. Wstaw­ić do lodów­ki na około 10–20 min­ut (mniej więcej na czas robi­enia masy serowej).
Masa serowa
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni C.
  2. Do misy mik­sera włożyć ser ricot­ta, dodać startą skórkę z pomarańczy i wyciśnię­ty sok, dodać mąkę ziem­ni­aczaną i zmik­sować na małych obro­tach mik­sera.
  3. Do masy serowej następ­nie dodać cuki­er i ponown­ie delikat­nie zmik­sować.
  4. Dalej mik­su­jąc na wol­nych obro­tach dodawać po jed­nym jajku. Na koniec dodać purée z dyni i zmik­sować jedynie do połączenia skład­ników.
  5. Na spód z ciasteczek wyłożyć masę serową, wyrów­nać powierzch­nię i wstaw­ić do piekarni­ka. Piec przez około 35 — 40*** min­ut.
Deko­rac­ja
  1. Śmi­etanę zmik­sować ze serkiem mas­car­pone i cukrem.
  2. Ostyg­nięte cias­to deko­rować masą śmi­etanową np za pomocą rękawa cukier­niczego lub nakładać łyżką for­mu­jąc fale. Posy­pać kandy­zowaną skórką pomarańc­zową.
Inne infor­ma­c­je

* zami­ast ciastek maślanych moż­na użyć ciasteczek korzen­nych, wtedy nie uży­wamy już dodatkowo przypraw

** pure z dyni zna­jdziecie TUTAJ

***do momen­tu aż masa będzie dobrze ścię­ta