Tarta makowa

 

Święta tuż tuż. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Polsce jada się makowce. Mój ukochany brat po prostu je uwielbia. Tak je kocha, że nawet nauczył się je robić. Ja przyznam się szczerze nie jestem ich wielką fanką. Szczególnie tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.

 

Wydruk przepisu
Tarta makowa
Tarta makowa
Danie Desery
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 45 min
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Kruchy spód
Danie Desery
Kuchnia Polska
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 45 min
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
porcji
Składniki
Kruchy spód
Tarta makowa
Sposób przygotowania
Kruchy spód
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  2. Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować mieszadłem miksera lub siekać składniki na desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko, zlepić składniki w kulę i wstawić do lodówki na około godzinę
  3. Formę na tartę o średnicy 21 - 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie)
Masa makowa
  1. Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać.
  2. Masę makową włożyć do miski, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką.
  3. Do masy dodać jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód.
  4. Z pozostałego ciasta wyciąć np gwiazdki i udekorować brzegi ciasta (opcjonalnie). Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut.
  5. Upieczone ciasto ostudzić. Opcjonalnie udekorować bakaliami i lukrem.
Udostępnij ten przepis

Pin It on Pinterest