Tar­ta makowa
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
12por­cji 30min
Czas gotowa­nia Czas oczeki­wa­nia
45min 2godziny
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
12por­cji 30min
Czas gotowa­nia Czas oczeki­wa­nia
45min 2godziny
Skład­ni­ki
Kruchy spód
Sposób przy­go­towa­nia
Kruchy spód
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni C (góra i dół bez ter­moo­biegu).
  2. Do misy mik­sera lub na stol­nicę wsy­pać mąkę, dodać cuki­er, proszek do pieczenia oraz pokro­jone w kosteczkę masło. Mik­sować mieszadłem mik­sera lub siekać skład­ni­ki na desce aż pow­stanie drob­na krus­zon­ka (moż­na też użyć melak­sera lub rozcier­ać skład­ni­ki pal­ca­mi). Dodać jajko, zlepić skład­ni­ki w kulę i wstaw­ić do lodów­ki na około godz­inę
  3. For­mę na tartę o śred­ni­cy 21 — 23 cm wys­marować masłem. Cias­to rozwałkować tak by cias­to pokryło do i boki formy. Resztkę cias­ta odciąć i pozostaw­ić do deko­racji wierzchu (opcjon­al­nie)
Masa makowa
  1. Orzechy oraz czeko­ladę drob­no posiekać.
  2. Masę makową włożyć do mis­ki, dodać ser, mąkę ziem­ni­aczaną, pastę wanil­iową, drob­no posiekaną czeko­ladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańc­zową. Wszys­tko zmik­sować lub wymieszać łyżką.
  3. Do masy dodać jaj­ka i znów krótko zmik­sować do połączenia się skład­ników. Masę wyłożyć na spód.
  4. Z pozostałego cias­ta wyciąć np gwiazd­ki i udeko­rować brze­gi cias­ta (opcjon­al­nie). Wstaw­ić do piekarni­ka. Piec przez ok. 45 min­ut.
  5. Upiec­zone cias­to ostudz­ić. Opcjon­al­nie udeko­rować bakalia­mi i lukrem.