Odrobi­na lata zimą (dzię­ki owocom) lub zimy latem (nie wiem czemu, ale właśnie zimą, a raczej ze śniegiem kojarzy mi beza).

Deser słod­ki i to bard­zo, jed­nak ide­al­nie pasu­je do lekko kwaśnych malin lub truskawek.

 

Wydruk przepisu
Tar­ta owocowa z bezą
Tarta owocowa z bezą
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 50 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 2 godzin
Por­c­je
Skład­ni­ki
Kruche cias­to
Owoce
Beza
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 50 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 2 godzin
Por­c­je
Skład­ni­ki
Kruche cias­to
Owoce
Beza
Tarta owocowa z bezą
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Połączyć ze sobą suche skład­ni­ki, dodać pokro­jone w kostkę masło i rozetrzeć cias­to pal­ca­mi do pow­sta­nia okruszków (lub zmik­sować mik­serem).
  2. Dodać żółtko oraz wodę i szy­bko zag­nieść. Cias­to wstaw­ić na około godz­inę do lodów­ki.
  3. Roz­grzać piekarnik do 190 stop­ni C (bez ter­moo­biegu). For­mę o śred­ni­cy około 24 cm wys­marować masłem. Wyjąć cias­to z lodów­ki i rozwałkować (najwygod­niej między dwoma arkusza­mi papieru do pieczenia).
  4. For­mę na tartę wyłożyć ciastem (spód i boki), spód podz­i­u­raw­ić widel­cem. Cias­to (spód i boki) przykryć papierem do pieczenia i wsy­pać na dno obciąże­nie np. ziar­na fasoli lub grochu (ja uży­wam spec­jal­nych kulek ceram­icznych).
  5. Cias­to piec 15 min­ut po tym cza­sie zdjąć papi­er z obciąże­niem i piec jeszcze około 12- 13 min­ut (do zaru­mieni­a­nia).
Owoce
  1. Moż­na użyć owoców świeżyć (należy je umyć i dobrze wysuszyć) lub owoców mrożonych (należy je lekko odm­roz­ić i zlać sok jaki pow­stanie po odm­roże­niu).
  2. Owoce wymieszać delikat­nie z mąką ziem­ni­aczaną.
  3. Dżem rozs­marować na spodzie upiec­zonego cias­ta. Wyłożyć owoce.
  4. * Ja uży­wam dże­mu mali­nowego do truskawek a truskawkowego do malin, ale panu­je dowol­ność wszys­tko zależy od naszych upodobań.
Beza
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni C (góra/dół) Biał­ka ubić na szty­wną pianę, następ­nie cią­gle ubi­ja­jąc dodawać po łyżce cukru (nie zmniejszać iloś­ci cukru bo beza się nie uda !!!). Na koniec dodać mąkę ziem­ni­aczaną.
  2. Bezę rozs­marować na owocach. Wstaw­ić do piekarni­ka na 15 min­ut (beza lekko się zaru­mieni).

Pin It on Pinterest