Ten tort był prezen­tem urodzi­nowym dla mojego męża, który co tu ukry­wać jest łasuchem i lubi wszys­tko co słod­kie.

Tort bezowy jest ide­al­ny dla tych, którym cuki­er nie straszny cho­ci­aż moim zdaniem krem kakaowy łamie słody­cz bezy lekko gorzkim smakiem, a granat daje nutę kwaskowa­toś­ci.

Bard­zo ważne!!! Nie bój­cie się bezy 🙂 jeśli trzy­ma­cie się zasad uda się na pewno.

 

Wydruk przepisu
Tort bezowy
tort bezowy
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 1 godz­i­na
Czas gotowa­nia 1 godz­i­na
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Plac­ki bezowe
Krem kakaowy
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 1 godz­i­na
Czas gotowa­nia 1 godz­i­na
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Plac­ki bezowe
Krem kakaowy
tort bezowy
Sposób przy­go­towa­nia
Plac­ki bezowe
  1. Wszys­tkie pro­duk­ty powin­ny być w tem­per­aturze poko­jowej. Piekarnik nagrzać do 140 stop­ni (ter­moo­bieg). Na papierze narysować okrę­gi o śred­ni­cy około 10 cm (u mnie dwa na jed­nej blaszce i jeden na drugiej).
  2. Biał­ka ubić na szty­wną pianę. Cią­gle ubi­ja­jąc dodawać stop­niowo cuki­er (po jed­nej łyżce). Zmniejszyć obroty mik­sera, dodać sok z cytryny, a na koniec mąkę ziem­ni­aczaną.
  3. Masę bezową wyłożyć na narysowane koła. Piec przez godz­inę w 140 stop­ni­ach. Studz­ić przy otwartym piekarniku, najlepiej przez noc
Krem
  1. Śmi­etanę ubić na szty­wno (trze­ba uważać by nie zro­bić masła i maślan­ki).
  2. Do śmi­etany dodać cuki­er oraz kakao. Delikat­nie połączyć na wol­nych obro­tach mik­sera. Na koniec dodać mas­car­pone, mik­sować również na małych obro­tach.
  3. Masę podzielić na 3 częś­ci i przełożyć nią 3 blaty bezowe. Udeko­rować granatem lub inny­mi owoca­mi sezonowy­mi. Tort nada­je się od razu do spoży­cia. Prze­chowywać w lodów­ce.

Pin It on Pinterest