Jeden z moich ukochanych tortów. Jest słod­ki i to nawet bard­zo, ale jeśli człowiek kocha tak jak ja białą czeko­ladę zostanie wielkim fanem tego deseru. Ide­al­nym dodatkiem w tym tor­cie jest truskawka. Jej zapach jest wręcz zniewala­ją­cy.

Ten tort moż­na zro­bić na wiele okazji od urodzin, po walen­tyn­ki czy ślu­by :). Moż­na go robić w ory­gi­nal­nej wer­sji tj. jas­ny biszkopt i biały krem lub zas­tosować bar­wni­ki spoży­w­cze. Zarówno biszkopt jak i krem ślicznie się far­bu­ją, a dzię­ki słody­czy i truskawkom kocha­ją go dzieci jak i dorośli.

Przepis na biszkopt zna­jdziecie tutaj.

Wydruk przepisu
Tort biała czeko­la­da z truskawką
Tort biała czekolada z truskawką
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 24 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Frużeli­na truskawkowa
Nasącze­nie
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 24 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Frużeli­na truskawkowa
Nasącze­nie
Tort biała czekolada z truskawką
Sposób przy­go­towa­nia
Biszkopt
  1. Biszkopt przy­go­tować wg przepisu na biszkopt (link na wstępie)
Krem
  1. Śmi­etanę kremówkę pod­grzać w małym gar­nuszku (najlepiej z grubym dnem), do wrzenia, zestaw­ić z pal­ni­ka.
  2. Do śmi­etany dodać “poła­maną” białą czeko­ladę, wymieszać aż do roz­topi­enia się czeko­la­dy. Wys­tudz­ić, wstaw­ić do lodów­ki do schłodzenia na min­i­mum 12 godzin (najlepiej na całą noc).
  3. Schłod­zoną masę czeko­lad­ową wyjąć z lodów­ki, dodać serek mas­car­pone i ubić (jak bitą śmi­etanę) do otrzy­ma­nia gęstego kre­mu.
Frużeli­na truskawkowa
  1. W gar­nuszku wymieszać truskaw­ki z cukrem i wyciśnię­tym sok­iem z połów­ki cytryny (mrożonych truskawek wcześniej nie rozm­rażamy).
  2. Truskaw­ki z cukrem pod­grze­wać na kuchence do roz­puszczenia się cukru, ale nie doprowadza­jąc do wrzenia (UWAGA: owoce puszczą sporo soku).
  3. Do truskawek dodać wodę (chłod­ną) z mąką, wymieszać, zago­tować i zdjąć z pal­ni­ka.
  4. Żelatynę zalać małą iloś­cią gorącej wody i mieszać do całkowitego roz­puszczenia się żelatyny.
  5. Roz­puszc­zoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważa­jąc, by nie wyt­worzyły się grud­ki (najlepiej najpierw ją rozro­bić z sok­iem z owców by nie była tak gęs­ta).
  6. Całość schłodz­ić, by sos owocowy zgęst­ni­ał. Frużeli­na powin­na mieć kon­sys­tencję żelu-kisielu.
Nasącze­nie i wyko­nanie tor­tu
  1. Wycis­nąć sok z cytryny i pomarańczy. Dodać wodę i wymieszać.
  2. Biszkopt podzielić na 3 częś­ci (blaty).
  3. Pier­wszy z krążków biszkop­towych ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 pon­czu. Na biszkop­cie rozs­marować 1/4 kre­mu z białej czeko­la­dy. Wyłożyć połowę frużeliny truskawkowej.
  4. Przykryć drugim krążkiem biszkop­towym, nasączyć połową pozostałego pon­czu. Pos­marować na wierzchu 1/4 kre­mu z białej czeko­la­dy i wyłożyć pozostałą frużelinę. Przykryć ostat­nim krążkiem biszkop­towym, nasączyć go resztą pon­czu.
  5. Wierzch i boki tor­tu obłożyć pozostałym kre­mem. Moż­na udeko­rować truskawka­mi.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest