Ten tort powstał specjalnie dla mojej przyjaciółki, która uwielbia czekoladę. Nie wyobrażałam sobie innego tortu na jej 30 urodziny niż takiego przepełnionego czekoladą. Wilgotne ciasto, delikatny krem i malinowa niespodzianka. Po prostu niebo w gębie.
Tort czekoladowo — czekoladowy nie jest trudny, ale trzeba mu poświęcić chwilę. Obiecuję, że warto :). Smak jest obłędny.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia.

Czas przygotowania | 45 minut |
Czas gotowania | 45 minut |
Czas oczekiwania | 5 godzin |
Porcje |
porcji
|
Składniki
Ciasto
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru (drobnego)
- 6 szt. jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła (rozpuszczonego)
- 60 g kakao
Krem czekoladowy
- 600 ml śmietany 30%
- 250 g czekolady deserowej
- 250 g mascarpone
Inne
- 1 słoik dżemu malinowego
- 1 szklanka owoców (do dekoracji)
Składniki
Ciasto
Krem czekoladowy
Inne
|
![]() |
Sposób przygotowania
Ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- W misie miksera umieścić jajka (w całości) oraz cukier. Ubijać do otrzymania jasnej, puszystej masy (masa jajeczna powinna potroić objętość).
- Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników, następnie dodać roztopione masło i delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 22–24 cm wyłożyć papierem (dno), wlać ciasto i piec około 45 — 55 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć ciasto i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu podzielić na 3 blaty.
Krem czekoladowy
- 200 ml śmietanki zagotować. Połamać czekoladę i rozpuścić w gorącej śmietanie. Odstawić do wystygnięcia.
- Pozostałą część śmietany ubić na sztywno razem z serkiem mascarpone. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszać (może być mikserem) do połączenia składników.
- Krem odstawić na około 2 godziny do lodówki aby zgęstniał.
- Na paterze ułożyć pierwszy blat, przełożyć 1/2 dżemu malinowego, a następnie 1/3 kremu, ułożyć drugi blat i postępować jak powyżej. Całość przykryć ostatnim blatem.
- Cały tort pokryć pozostałą 1/3 kremu (wierzch i boki). Na koniec udekorować tort owocami.