Tort czeko­lad­owy z truskawka­mi to tort bard­zo męs­ki (nie wiem czemu, ale tak właśnie mi się kojarzy). Również for­ma poda­nia jest pros­to i nie wyma­ga tal­en­tu do deko­rowa­nia, co pewnie niejed­ną osobę ucieszy. Moim zdaniem piękne są torty “nat­u­ralne”. Nie jestem zwolen­nikiem masy cukrowej czy mar­cepanowej. Nie powala mnie ani smak ani wygląd.

Tort czeko­lad­owy z truskawka­mi pow­stał z myślą o moim tacie (z okazji jego urodzin … powiedzmy 50-tych :)), który jest jed­nym z moich najwierniejszych fanów. Również dziel­nie próbu­je wszys­t­kich potraw i wyp­ieków.

 

Wydruk przepisu
Tort czeko­lad­owy z truskawka­mi
tort czekoladowy z truskawkami
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 6 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Biszkopt kakaowy
Krem czeko­lad­owy
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 6 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Biszkopt kakaowy
Krem czeko­lad­owy
tort czekoladowy z truskawkami
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 175 stop­ni C. Skład­niki powin­ny być w tem­per­aturze poko­jowej. Tor­town­icę o śred­ni­cy 21 — 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków.
  2. Mąkę i kakao wymieszać, prze­si­ać. Biał­ka odd­zielić od żółtek, ubić na szty­wną pianę. Pod koniec ubi­ja­nia dodawać par­ti­a­mi cuki­er, łyż­ka po łyżce, ubi­ja­jąc po każdym doda­niu. Na koniec delikat­nie zmniejszyć obroty i dodawać po kolei żółt­ka, nadal ubi­ja­jąc.
  3. Do masy jajecznej wsy­pać prze­sianą mąkę z kakao. Delikat­nie wymieszać do przy pomo­cy szpatuł­ki lub róz­gi kuchen­nej, by skład­ni­ki się połączyły.
  4. Delikat­nie przełożyć cias­to, wyrów­nać. Piec w tem­per­aturze 160 — 170ºC przez około 35 — 40 min­ut lub do tzw. suchego paty­cz­ka.
  5. Gorące cias­to wyjąć z piekarni­ka, z wysokoś­ci około 30 — 40 cm upuś­cić je (w formie) na podłogę (lub blat kuchen­ny), wys­tudz­ić w tem­per­aturze poko­jowej. Wys­tudzony, przekroić na 2 blaty.
Krem czeko­lad­owy
  1. 150 ml śmi­etanki zago­tować. Poła­mać czeko­ladę i rozpuś­cić w gorącej śmi­etanie. Odstaw­ić do wystyg­nię­cia.
  2. Pozostałą część śmi­etany ubić na szty­wno razem z serkiem mas­car­pone. Na koniec dodać roz­puszc­zoną czeko­ladę. Delikat­nie wymieszać (może być mik­serem) do połączenia skład­ników.
  3. Krem odstaw­ić na około 2 godziny do lodów­ki aby zgęst­niał.
  4. Na paterze ułożyć pier­wszy blat (może ułożyć wewnątrz obręczy, ułatwi to układanie truskawek) Umyte i obrane truskaw­ki układać na biszkop­cie “dzi­ubka­mi” do góry (na brze­gach układamy połów­ki truskawek, przekro­jem do zewnętrznej strony).
  5. Na ułożone truskaw­ki wykładamy 1/2 masy, kładziemy dru­gi blat, przykry­wamy go masą czeko­lad­ową. Ostaw­iamy na około godz­inę do lodów­ki.
  6. Po wyję­ciu z lodów­ki zde­j­mu­je­my obręcz (jeśli uży­wal­iśmy) i deko­ru­je­my tort owoca­mi oraz miętą. Na koniec posy­pu­je­my startą białą czeko­ladą.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest