Tort nutel­la pow­stał na spec­jal­nie zamówie­nie. Miał być tort czeko­lad­owy z orzecha­mi. Co innego lep­iej łączy te dwa sma­ki jak nie nutel­la. Aby zła­mać słody­cz kre­mu biszkopt nasączyłam sok­iem świeżo wyciśnię­tym sok­iem pomarańc­zowym, aż zamówie­nie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wód­ki (może być też rum lub liki­er cytru­sowy).

Co do deko­racji tor­tu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, mali­na czy jago­da, użyłam kandy­zowanych wiśni i gotowych listków czeko­lad­owych. Boki obsy­pałam gotowy­mi, pokro­jony­mi migdała­mi. Efekt koń­cowy moim zdaniem super smakowicie :).

Przepis jest na tor­town­icę 23 — 24 cm.

(Szk­lan­ka o pojem­noś­ci 250 ml)

 

Wydruk przepisu
Tort nutel­la
tort nutella
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 40 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 8 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Biszkopt
Krem
Inne
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 40 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 8 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Biszkopt
Krem
Inne
tort nutella
Sposób przy­go­towa­nia
Biszkopt
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki powin­ny być w tem­per­aturze poko­jowej. Piekarnik nastaw­ić na 170 stop­ni C.
  2. Biał­ka odd­zielić od żółtek, ubić na szty­wną pianę. Pod koniec ubi­ja­nia dodawać par­ti­a­mi cuki­er, łyż­ka po łyżce, ubi­ja­jąc po każdym doda­niu.
  3. Następ­nie dodawać po kolei żółt­ka, nadal ubi­ja­jąc.
  4. Do masy wsy­pać prze­sianą mąkę (najlepiej w 3 par­ti­ach). Delikat­nie wymieszać do przy pomo­cy szpatuł­ki lub róz­gi kuchen­nej, by skład­ni­ki się połączyły (dzię­ki temu biszkopt nie opad­nie).
  5. Tor­town­icę o śred­ni­cy 23 — 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarować. Cias­to prze­lać do formy i wstaw­ić do piekarni­ka. Piec w temperaturze170 stop­ni C przez około 35 — 40 min­ut lub do tzw. suchego paty­cz­ka.
  6. Gorące cias­to wyjąć z piekarni­ka, z wysokoś­ci około 30 — 40 cm upuś­cić w formie na podłogę, studz­ić w tem­per­aturze poko­jowej. Wys­tudzone cias­to przekroić na 3 blaty.
Krem
  1. Śmi­etana powin­na być zim­na. Śmi­etanę ubić na szty­wno.
  2. Do śmi­etany dodać mas­car­pone i wymieszać mik­serem na śred­nich obro­tach, następ­nie dodać nutel­lę (krem czeko­lad­owo — orze­chowy powinien być ciepły, łatwiej będzie go wymieszać z masą serowo — śmi­etanową).
Nasącze­nie i deko­rac­ja
  1. Pokro­jony na blaty biszkopt nasączyć sok­iem pomarańc­zowym (opcjon­al­nie wzbo­ga­cony alko­holem).
  2. Pier­wszy blat ułożyć na paterze i przełożyć 1/3 kre­mu, ułożyć kole­jny blat i też przełożyć 1/3 kre­mu i ułożyć ostat­ni blat.
  3. Wierzch tor­tu i boki pokryć pozostałym kre­mem. Boki obsy­pać pokro­jony­mi orzecha­mi. Na wierzchu ułożyć kandy­zowaną wiśnię. Moż­na ułożyć też gotowe deko­rac­je czeko­lad­owe.
  4. Tort wstaw­ić do lodów­ki najlepiej na całą noc.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest