Słod­kie śni­adanie najlepiej smaku­je jak jest zim­no 🙂 Z dodatkiem cyna­monu ide­al­nie wpraw­ia w nas­trój przedświątecznych przy­go­towań. Ale to danie będzie pyszne przez 365 dni w roku. Pole­cam.

Brzoskwinie jeśli się uda warto znaleźć świeże, te z pusz­ki mogą być za miękkie, ale też się uda.

 

Wydruk przepisu
Zapiekane tosty fran­cuskie z kar­meno­li­zowany­mi brzoskwini­a­mi
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Fran­cuskie tosty
Karmeli­zowane brzoskwie­nie
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Fran­cuskie tosty
Karmeli­zowane brzoskwie­nie
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami
Sposób przy­go­towa­nia
Tosty fran­cuskie
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Chałkę pokroić na krom­ki. Wymieszać mleko z jajkiem, cukrem oraz wanil­ią. Chałkę obtoczyć w mieszaninie z mlekiem.
  3. Chałkę ułożyć na blaszce i piec 15 — 20 min­ut.
Karmeli­zowana brzoskwinia
  1. W trak­cie pieczenia fran­cus­ki tostów roz­grzać patel­nię.
  2. Na patel­ni roz­grzać miód z sok­iem cytrynowym i cyna­monem. Wrzu­cić brzoskwinie.
  3. Brzoskwinię smażyć na małym ogniu ok. 10 min­ut, aż brzoskwinie będą miękkie a utwor­zony sos zgęst­nieje, miesza­jąc od cza­su do cza­su.
  4. Upiec­zone tosty fran­cuskie wyłożyć na talerz i polać karmeli­zowaną brzoskwinią.
Inne infor­ma­c­je

Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami

wpis

Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest